Antynowotworowe działanie szafranu

Według najnowszych badań, przeprowadzonych na zwierzętach, szafran, będący powszechnie używaną przyprawą, wykazuje właściwości, które mają ogromne znaczenie w profilaktyce raka wątroby.
W badaniu przeprowadzonym na szczurach, którym podawano szafran, zaobserwowano zahamowanie namnażania się komórek raka wątroby oraz ich obumieranie.

reklama

Rak wątroby jest piątym, pod względem częstości występowania, nowotworem złośliwym na świecie. Na nowotwór ten częściej chorują mężczyźni niż kobiety, a największa zachorowalność notowana jest w Azji Południowo-Wschodniej.

W badaniu, podawano szczurom szafran w ilości 75 mg/kg, 150mg/kg oraz 300 mg/kg dziennie, przez okres dwóch tygodni. Po tym okresie zwierzętom zaaplikowano dietylonitrozaminę (związek wywołujący raka wątroby zawarty m. in. w dymie tytoniowym, benzynie, kosmetykach), a następnie kontynuowano podawanie szafranu przez okres 22 tygodni.

Wyniki wykazały znaczące zmniejszenie liczby i częstości występowania guzów wątroby u badanych szczurów, natomiast u zwierząt otrzymujących najwyższą dawkę szafranu wykazano całkowite zahamowanie rozwoju nowotworu wątroby.

Zwierzęta, którym podawano szafran przez dwa tygodnie przed podaniem dietylonitrozoaminy, posiadały również niższy poziom białek świadczących o uszkodzeniu wątroby. Ponadto szafran wykazał właściwości obniżające poziom jeszcze wielu innych związków odgrywających dużą rolę w progresji komórek nowotworowych.

Jak podaje prof. Amr Amin z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich wyniki te potwierdzają dotychczasowe badania wykazujące, liczne właściwości przeciwutleniające, antynowotworowe i przeciwzapalne szafranu.

Autor: Vimed.pl