Chipsy z jarmużu z cytrynową nutą

123rf.com


Z umytego i osuszonego jarmużu wykroić grubą łodygę, a liście pokroić na mniejsze kawałki, około czterocentymetrowe. Do miski wlać oliwę, sok z cytryny, wsypać sól, paprykę oraz zmiażdżoną papryczkę chili i zamieszać, by składniki się połączyły. Wrzucić do miski pokrojone liście jarmużu. Całość dokładnie wymieszać, aż liście delikatnie pokryją się przyprawioną oliwą. Można też smarować je pojedynczo pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i w małych odstępach ułożyć na niej naoliwione liście. Jarmuż piec około 5–6 minut w 150 stopniach C. Liście mogą delikatnie zbrązowieć. Gotowe czipsy są kruche i chrupiące.

reklama

Składniki

Składniki na ok. 150 g czipsów:

kilka lub kilkanaście liści jarmużu (zależy od wielkości)
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
suszona papryczka chili
łyżeczka soli
sok z cytryny
1/3 szklanki oliwy

Czas przygotowania: 30 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »