Ciasteczka owsiane


Na suchej patelni na średnim ogniu podprażamy płatki owsiane. W małym garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy i mieszamy: olej (lub masło), wodę i miód (albo syrop z agawy) – nie gotujemy! Łamiemy czekoladę na drobne kawałki. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy mąkę i masę z garnka. Mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy jajko i czekoladę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Ustawiamy piekarnik na 160 stopni Celsjusza (termoobieg). Na blachę kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je palcami na blasze. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut.

reklama

Składniki

2 szklanki płatków owsianych (górskich)
1 jajko, tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka oleju kokosowego lub masła
2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
5 łyżek syropu z agawy lub miodu
3 łyżki wody

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »