Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Garść wiadomości o superżywności

Superżywność, czyli z języka angielskiego superfoods, to specjalna kategoria żywności pochodzenia naturalnego, która – według przyjętej definicji – powinna cechować się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej kaloryczności.

Z założenia ma ona być bogatym źródłem niezbędnych witamin, mikroelementów i antyoksydantów chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Lista produktów zaliczanych do superżywności jest bardzo długa, zawiera ona zarówno artykuły polskiego pochodzenia, jak i produkty zagraniczne, w Polsce nieuprawiane. Zwykle te drugie są o wiele droższe od naszych regionalnych i znacznie częściej promuje się je w kampaniach reklamowych.

Czy warto sięgać po superżywność? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, przyglądając się kilku wybranym, ostatnio modnym produktom.

Jagody acai

Pochodzące z Ameryki Południowej jagody acai wysoką wartość odżywczą zawdzięczają przede wszystkim swej ciemnofioletowej barwie. Owoc ten jest doskonałym źródłem antyoksydantów – antocyjanin pomocnych w walce z nowotworami i chorobami serca. Ponadto jagody acai zawierają dobroczynny dla serca kwas oleinowy będący głównym kwasem tłuszczowym oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Niestety, badania dowodzą, że antyoksydanty zawarte w jagodach acai ulegają szybkiemu zniszczeniu wkrótce po zerwaniu ich z drzewa palmowego, dlatego też w Polsce świeże jagody acai nie są dostępne. Można kupić je w postaci soków lub suplementów diety, należy jednak pamiętać, że producenci tych ostatnich nie są zobowiązani do poddawania swych produktów badaniom klinicznym sprawdzającym ich skuteczność, za to często „wzbogacają oni” produkowane przez siebie środki syntetycznymi barwnikami i konserwantami, może się więc okazać, że korzyści z przyjmowania suplementów będą niższe od kosztów. Soki z kolei są zwykle dosładzane białym cukrem, niwelującym dobroczynny wpływ jagód acai, lub pasteryzowane, czyli poddawane obróbce termicznej, w wyniku której również tracą większość antyoksydantów. Dobrą alternatywę dla jagód acai stanowią polskie jagody i jeżyny, które choć występują sezonowo i przez bardzo krótki czas dostępne są jako świeże owoce, warto mrozić je na zimę i przez cały rok wykorzystywać jako dodatek np. do owocowych koktajli.

Strony: 1 2 3

Katarzyna Montgomery
redaktor naczelna magazynu Zwierciadło


„Kochamnietruje.pl” – Twoje miejsce!

Kochane, bliskie osoby chcemy nakarmić najsmaczniej.
W „Kocham nie truję” chodzi nam tylko o to, żeby „najsmaczniej” było równie ważne jak „najzdrowiej”. I o to, żeby jedno drugiego nie wykluczało.
Wszyscy będziemy się tutaj uczyć
Kochamnietruje.pl to miejsce dla Was. Wszystkich zainteresowanych... więcej

Proponowane przepisy

POLECANE KSIĄŻKI