Zupa caldo verde z jarmużem i sojowymi parówkami

123rf.com


Włoszczyznę ugotować, aż zmiękną warzywa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić do wywaru, chwilę pogotować i całość zmiksować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wrzucić w całości trzy ząbki czosnku oraz zeszkloną na oleju, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki parówek sojowych (w oryginale zupę caldo verde serwuje się z kiełbasą chorizo). Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu i całość gotować około 8 minut. Doprawić pieprzem i solą.

reklama

Składniki

Składniki na 4 porcje:

1 i 1/2 litra wody
włoszczyzna
4 duże dojrzałe pomidory
cebula
6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
4 parówki sojowe
5–6 liści jarmużu
łyżka oleju ryżowego

Czas przygotowania: 45 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »