Pod tą wspólną nazwa kryją się różne rodzaje bardzo pikantnych papryk. Wiele z nich z nie tylko nadaje ostry smak potrawom, ale ma też prozdrowotne właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.
Papryczki chili wykazują lecznicze właściwości i korzystnie wpływają na nasz organizm. Obecna w nich kapsaicyna wspomaga przemianę materii, dlatego szczególnie poleca się ją osobom na diecie odchudzającej. Ponadto wzmacnia odporność oraz chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą oraz pomaga walczyć z komórkami nowotworowymi. Ale to nie wszystko. Zawarte w papryce witaminy A, C, E i B wzbogacają organizm o cenne składniki odżywcze, a także działają antyoksydacyjnie.
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim poziomem ostrości. Oto dwa najpopularniejsze gatunki:
Peperoni. Występuje w postaci długich, dochodzących do 15 cm strąków w kolorze czerwonym lub zielonym. Idealnie sprawdza się jako dodatek do klasycznego chili con carne, do sałatek lub jako przystawka. Jej ogniście ostry smak zadowoli wszystkich miłośników pikantnych potraw.
Jalapeno. Pochodząci z meksykańskiego miasta Jalapa, na ciemnozielony kolor, wąski kształt i jest długości połowy ołówka. Choć ma teksturę słodkiej papryki – gruba ściana i chrupkość- jest zdecydowanie ostrzejsza. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań z makaronu i sosów.