3 przepisy na omlet

123rf.com

Omlet na śniadanie to świetna propozycja, by rozgrzać organizm w chłodny poranek. Omlet na słodko, z warzywami, z szynką… Wariacji jest wiele.
Żeby przygotować omlet z warzywami potrzebujesz: 2 jajek, łyżki mleka, łyżki mąki, 2 łyżke masła, niewielkiego pomidora, cebuli, ćwiartki papryki, soli i pieprzu. Jajka wymieszaj z mlekiem, mąką i solą do uzyskania jednolitej masy. Następnie na patelni rozpuść masło i duś na nim pokrojoną na drobno cebulę. Dodaj do niej obranego i pokrojonego pomidora oraz paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni wylej ciasto na omlet i gdy się zetnie, na jednej połowie wyłóż warzywny farsz i przykryj drugą połową. Tak złożony omlet jeszcze chwilę pozostaw na patelni, a następnie wyłóż na talerz.

reklama

Inną wersją omleta z warzywami może być omlet z dynią. Dynia to bardzo popularne warzywo jesienią, bogate w błonnik i beta-karoten. Żeby przygotować omlet z dynią, musisz roztrzepać 4 jajka, przyprawić je ziołami prowansalskimi i przeciśniętą przez praskę połówką ząbka czosnku. Niewielki kawałek dyni pokrój w cienkie kawałki i duś na patelni pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie dodaj roztrzepane jajka i całość wymieszaj. Smaż tak pod przykryciem przez 10 minut.

Również na omlet na słodko przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz 2 jajek, 5 łyżek mleka, 4 łyżek mąki, szczypty soli i oliwy. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko, mąkę i wymieszaj wszystko na gładką masę. Ubitą pianę delikatnie dodaj do masy z żółtek, a następnie gotowe ciasto wylej na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z dwóch stron. Gotowy omlet możesz podać z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym czy z posypką z cukru pudru.

źródło: Noble Health Premium Wellness