Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Gorąca Azja – pikantny kurczak


23 listopada 2010 Przepisy Dorota i Bogdan Biały
Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, czerwona papryka, 4 papryczki chili, 3 dymki, 200 g makaronu ryżowego lub sojowego, 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju do smażenia, sok z cytryny, miód. Marynata: łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku, 1/4 łyżeczki curry, sól i czarny pieprz do smaku. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie

Kurczaka pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. Zmieszać składniki marynaty, oprószyć kurczaka i odstawić na 30 min. Paprykę, chili i dymkę pokroić w cienkie paski. W woku (może być duży rondel) rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć warzywa, mieszając, przez 2–3 min. Wyjąć i osączyć na papierze. Wlać pozostały olej, odczekać, aż się rozgrzeje, następnie smażyć kurczaka, mieszając, przez mniej więcej 5 min. Dodać sok z cytryny, kolendrę, miód i dalej podgrzewać, aż mięso będzie miękkie. Makaron zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić. Usmażone warzywa dodać do kurczaka, dorzucić makaron i smażyć wszystko razem na oleju sezamowym na dużym ogniu blisko 2 min.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI