Grzybowa carbonara z żółtkiem

Lubella

W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów. Oto sprawdzony przepis na jesienne danie.

reklama

Przepis na makaron z borowikami przygotował Michał„Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Składniki:

  • makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
  • kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  • wędzony boczek surowy 250g
  • parmezan 100g
  • czosnek 4 ząbki
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. 2W międzyczasie kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę. 3. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.