Jagnięce kofty z dipem jogurtowo-miętowym

(7 porcji)

reklama

500 g mielonej jagnięcinę

2 drobno posiekane ząbki czosnku

½ drobno posiekanej cebuli

1 posiekana papryczka chilli

1 łyżka mieszanki przypraw garam masala

½ łyżki mielonych nasion kuminu

½ łyżki mielonych nasion kozieradki

1 żółtko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

200 ml jogurtu grackiego lub bałkańskiego

Sól i pieprz

Patyczki do szaszłyków
Jogurt mieszamy z miętą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W misce mieszamy mięso z przesmażona cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby aromaty przypraw się połączyły. Następnie formujemy kofty nabijamy na patyczki i smażymy. Przed sylwestrową imprezą kofty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podgrzewamy. Podajemy ze schłodzonym dipem jogurtowym i cytryną.