Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jagnięcy kotlet w miodowej skorupce


20 stycznia 2011 Przepisy Dorota i Bogdan Biały
Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 800–1000 g kotleta jagnięcego z kością, 2 ząbki czosnku, 5–7 łyżek oliwy, 2 pęczki świeżego tymianku, 4–5 łyżek miodu (najlepiej gryczanego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie.

Pokroić kotlet wzdłuż kości, tak by powstały nieduże porcje. Mięso umyć, osuszyć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać pieprz, oliwę i posiekany tymianek. Jagnięcinę dokładnie zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, w której się moczyło, i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż stanie się miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości.

Na 10–15 min przed końcem pieczenia polać je miodem. Po wyjęciu, aby jagnięcina nie wysychała, można przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.




Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI