Jagnięcy kotlet w miodowej skorupce

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 800–1000 g kotleta jagnięcego z kością, 2 ząbki czosnku, 5–7 łyżek oliwy, 2 pęczki świeżego tymianku, 4–5 łyżek miodu (najlepiej gryczanego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie.|Składniki na 4 porcje: 800–1000 g kotleta jagnięcego z kością, 2 ząbki czosnku, 5–7 łyżek oliwy, 2 pęczki świeżego tymianku, 4–5 łyżek miodu (najlepiej gryczanego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 40 min plus marynowanie.

reklama

Pokroić kotlet wzdłuż kości, tak by powstały nieduże porcje. Mięso umyć, osuszyć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać pieprz, oliwę i posiekany tymianek. Jagnięcinę dokładnie zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, w której się moczyło, i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż stanie się miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości.

Na 10–15 min przed końcem pieczenia polać je miodem. Po wyjęciu, aby jagnięcina nie wysychała, można przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.