Kociołek owoców morza

Bogdan Biały

Składniki na 6 porcji: 4 pomidory, 600 g różnych owoców morza: małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki, 750 g świeżych, ewentualnie mrożonych ryb, 2 drobno posiekane szalotki, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki szafranu, 4–5 gałązek tymianku, 400 ml białego wina, 400 ml bulionu warzywnego, pęczek pietruszki, oliwa. Czas przygotowania: 45 min|Składniki na 6 porcji: 4 pomidory, 600 g różnych owoców morza: małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki, 750 g świeżych, ewentualnie mrożonych ryb, 2 drobno posiekane szalotki, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki szafranu, 4–5 gałązek tymianku, 400 ml białego wina, 400 ml bulionu warzywnego, pęczek pietruszki, oliwa. Czas przygotowania: 45 min

reklama

Zalać wrzątkiem pomidory, zdjąć skórkę i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i dusić przez chwilę czosnek i szalotki. Dodać pomidory, szafran i drobno posiekany tymianek. Dusić przez chwilę. Dodać wino i podgrzewając na dużym ogniu, odczekać, aż alkohol odparuje. Po blisko 2 min dodać bulion, pokrojone na duże kawałki ryby oraz owoce morza. Gotować ok. 12 min. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z chlebem razowym.