Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

123RF.com
18 marca 2011 in Przepisy by Iwona Kozak

Kuchnia ajurwedyjska: dal z fasolki Mung

Fasolkę mung dal możemy zamienić na każdą inną fasolkę i przygotować dal według tego przepisu.

Pamiętamy, że każdą fasolę należy namoczyć na noc i im większa fasolka, tym dłużej ją gotujemy. Jeśli używamy zielonej fasolki mung moczymy ją na noc lub przez minimum 2 godziny.

4-6 porcji

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej fasolki mung (w połówkach – „Split yellow mung dal”)
  • 3  szklanki wody
  • 2 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
  •  1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie Fasolki:

  • Wypłucz namoczoną fasolkę. W dużym garnku połącz fasolkę i wodę; zagotuj.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut.

Przygotowanie Vagar:

  • 1 łyżka masła ghee lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kminu (cumin seeds)
  • 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego drobno
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ½ – 1  mała papryczka chilli (jako opcja)

Na patelni podgrzej oliwę lub masło. Dodaj nasiona kminu i podsmaż lekko przez 30 sekund. Dodaj sól, następnie imbir i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj przez  30 sekund.

Wlej Vagar do Dal i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki soku ze świeżej limonki lub cytryny (do smaku).

Przed podaniem posyp świeżą kolendrą lub zieloną pietruszką.

Podawaj z ryżem i  warzywami.

Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI