Kuchnia włoska. Peperonata

123rf.com

Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach
Papryka jest bogata w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu. Jak ją przyrządzić? Oto sprawdzony przepis przygotowany przez Marca Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool.

reklama

Składniki

400 g zielonej papryki
400 g cebuli
400 g passaty pomidorowej
8 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut.