Od morza do Tatr

Pierwsza kolacja z cyklu „Od morza do Tatr” organizowana w moim atelier miała wyjątkową oprawę.
Wszystko za sprawą niecodziennego gościa, którym okazał się Prezydent Królewskiej Akademii Gastronomicznej z Hiszpanii Pan Rafael Anson. Przyznam szczerze, że wizyta tak znamienitego gościa wywołała sporo zamieszania i napięcia w moim zespole. Dodatkowy potężny stres towarzyszył nam w związku z faktem, iż większość produktów potrzebnych do przygotowania kolacji podróżowała z wielu kierunków Polski i do ostatniej chwili czekaliśmy, aż po prostu do nas dotrą…

reklama

W nocy poprzedzającej dzień kolacji postanowiłem puścić całą załogę do domu, żeby zostać w atelier sam i do szóstej rano „przejść” jeszcze raz przez wszystkie dania. Pusta kuchnia – bez hałasu i ciśnienia serwisu – zamienia się w laboratorium. Dlatego pomimo wielu godzin pracy nie czułem zmęczenia, a jedynie adrenalinę i podniecenie, że już niedługo to wszystko, co było w mojej głowie, pojawi się na talerzach gości.

Podczas takiej kolacji nie ma żadnych podziałów stolików jak w typowej restauracji: zaproszeni goście zasiadają przy jednym stole. Tym bardziej niespodzianką dla zgromadzonych okazało się spotkanie i wspólna kolacja z niekwestionowanym autorytetem w świecie gastronomii – Panem Ansonem i jego żoną. Nieoczekiwanie Prezydent rozpoczął wieczór słowami, które z pewnością uczyniły ten wieczór szczególnym Biorąc pod uwagę kreatywność, Wojciech Modest Amaro znajduje się w pierwszej dziesiątce kucharzy świata, a zaproponowana koncepcja atelier i serwowanego tu jedzenia zasługuje na szczególne słowa uznania.” … a potem ruszyliśmy z kolacją. Menu – tradycyjnie już – było bardzo nietypowe: goście dostali karty, na których znajdowały się nazwy 50 składników, tworzących 12 dań.

Zgodnie z naszą filozofią poświęciliśmy sporo czasu na dobranie do każdego z dań wybitnych polskich wódek, nalewek i likierów. Degustacja trwająca 5 godzin okazała się wspaniałym przeżyciem dla naszych gości, a Prezydent Anson poświęcił sporo czasu, opowiadając gościom o tajnikach sukcesów wybitnych kucharzy z Hiszpanii i współczesnych trendach w światowej gastronomii. Najlepszym dowodem na sukces zaproponowanej formuły były kolejne rezerwacje na drugą odsłonę kolacji „Od morza do Tatr”, która będzie miała miejsce w sobotę 19 listopada 2011 roku o godz. 19.00. Swoją obecność potwierdził Marek Kondrat, znawca win i pasjonat dobrej kuchni. Zatem: serdecznie zapraszamy – reservations@atelieramaro.pl

Od morza do Tatr

Pierwsza kolacja z cyklu „Od morza do Tatr” organizowana w moim atelier miała wyjątkową oprawę.
Wszystko za sprawą niecodziennego gościa, którym okazał się Prezydent Królewskiej Akademii Gastronomicznej z Hiszpanii Pan Rafael Anson. Przyznam szczerze, że wizyta tak znamienitego gościa wywołała sporo zamieszania i napięcia w moim zespole. Dodatkowy potężny stres towarzyszył nam w związku z faktem, iż większość produktów potrzebnych do przygotowania kolacji podróżowała z wielu kierunków Polski i do ostatniej chwili czekaliśmy, aż po prostu do nas dotrą… W nocy poprzedzającej dzień kolacji postanowiłem puścić całą załogę do domu, żeby zostać w atelier sam i do szóstej rano „przejść” jeszcze raz przez wszystkie dania. Pusta kuchnia – bez hałasu i ciśnienia serwisu – zamienia się w laboratorium. Dlatego pomimo wielu godzin pracy nie czułem zmęczenia, a jedynie adrenalinę i podniecenie, że już niedługo to wszystko, co było w mojej głowie, pojawi się na talerzach gości. Podczas takiej kolacji nie ma żadnych podziałów stolików jak w typowej restauracji: zaproszeni goście zasiadają przy jednym stole. Tym bardziej niespodzianką dla zgromadzonych okazało się spotkanie i wspólna kolacja z niekwestionowanym autorytetem w świecie gastronomii – Panem Ansonem i jego żoną. Nieoczekiwanie Prezydent rozpoczął wieczór słowami, które z pewnością uczyniły ten wieczór szczególnym Biorąc pod uwagę kreatywność, Wojciech Modest Amaro znajduje się w pierwszej dziesiątce kucharzy świata, a zaproponowana koncepcja atelier i serwowanego tu jedzenia zasługuje na szczególne słowa uznania.” … a potem ruszyliśmy z kolacją. Menu – tradycyjnie już – było bardzo nietypowe: goście dostali karty, na których znajdowały się nazwy 50 składników, tworzących 12 dań. Zgodnie z naszą filozofią poświęciliśmy sporo czasu na dobranie do każdego z dań wybitnych polskich wódek, nalewek i likierów. Degustacja trwająca 5 godzin okazała się wspaniałym przeżyciem dla naszych gości, a Prezydent Anson poświęcił sporo czasu, opowiadając gościom o tajnikach sukcesów wybitnych kucharzy z Hiszpanii i współczesnych trendach w światowej gastronomii. Najlepszym dowodem na sukces zaproponowanej formuły były kolejne rezerwacje na drugą odsłonę kolacji „Od morza do Tatr”, która będzie miała miejsce w sobotę 19 listopada 2011 roku o godz. 19.00. Swoją obecność potwierdził Marek Kondrat, znawca win i pasjonat dobrej kuchni. Zatem: serdecznie zapraszamy – reservations@atelieramaro.pl

reklama