Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym

reklama

Składniki
  • średnie cukinie 2 szt.
  • mięso mielone 800 g.
  • średnie cebule 2 szt.
  • papryka 1szt.
  • ząbki czosnku 4 ząbki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pomidory 2 szt.
  • musztarda sarepska Tarsmak 4 łyżki
  • kwaśna śmietana 18% 3 łyżki
  • ser żółty 150 g.
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i napełnić nią cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i polać sosem z wymieszanej musztardy sarepskiej Tarsmak i śmietany. Całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę,
Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.