Składniki
- Kotleciki z jagnięciny 4 szt po 90 g
- Mielona jagnięcina 300 g
- Duże ziemniaki 4 sztuki
- Marchewka 250 g
- Zielony groszek 150 g
- Posiekana świeża kolendra 20 g
- Pokrojona szalotka 100 g
- Masło 100 g
- Śmietana 32 % 50 ml
- Świeży tymianek 10 g
- Czosnek 1 szt
- Kumin
- Suszone papryczki chili
Sposób przygotowania
Obierz ziemniaki i wytnij z nich metalowym ringiem wałeczki w kształcie wieży. Rozpuść 50 g masła na patelni, obsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 C na 20 minut. Podsmaż szalotkę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę oraz wodę tak, aby delikatnie przykryła marchewkę. Gotuj, aż marchewka będzie miękka. Przełóż gotową marchewkę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe masło i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieloną jagnięcinę wymieszaj z kolendrą, chilli, kuminem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Uformuj z niej 4 małe kiełbaski. Usmaż na grillu kotleciki i kiełbaski z obu stron. Podawaj w puree z marchewki, ziemniaczkami i zielonym groszkiem.