Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

reklama

Składniki
  • – 1 czerwona papryka – 100 g czarnych oliwek – 200 g żółtego sera Gouda – 200 g mąki pszennej – 3 jajka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 100 ml mleka – 100 ml oliwy z oliwek – kilka gałązek świeżej bazylii – 2 łyżeczki ziół prowansalskich – sos czosnkowy Tarsmak – sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.