Kolorowy mus deserowy

reklama

Składniki
  • truskawki 1kg
  • biały cukier 3/4 szklanki
  • śmietanka kremówka 200 ml
  • serek mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • galaretka agrestowa 2 opakowania
  • mango 1 sztuka
  • biała czekolada 1 tabliczka
  • woda 0,8 litra
Sposób przygotowania
  1. Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
  2. Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
  3. Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
  4. Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
  5. Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
  6. Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
  7. Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
  8. „Skompletować” mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi.
Podsumowanie przepisu

Moja rodzinka uwielbia desery, jak tylko mogę przyrządzam je z aktualnie dostępnymi owocami.