Krupnik jaglany z suszonym grzybem

fot. Anna Kamińska

Zaobserwowałam w swojej kuchni kilka spektakularnych moli w pełnym locie…
Wynurzyły się z szafki i poszybowały ochoczo ku sufitowi. Czyżby oznaka przedwiośnia?!

Szare skrzydła na tle sufitowej bieli zmusiły mnie do działania, a konkretnie do zamachu na mole! Energicznie zabrałam się za przeglądanie stanu torebek i pojemników .
Napis „kasza jaglana” pobudził moje smakowe kubki do pracy. Ratując jednocześnie ileś molich istnień…
Ten modny produkt przeżywa swoje pięć minut, dlaczego więc nie?
Wyszło ZDROWO, smacznie i lekko!

reklama

Składniki
kasza jaglana 100 g
grzyby leśne suszone 5 sztuk
marchew 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
szalotka 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
świeży majeranek 2 gałązki
oliwa EV 1 łyżka
bulion warzywny 700 ml
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie. Odcedzamy z wody. Grzyby myjemy i namaczamy w małej ilości wody. Marchew, ziemniaki i szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa, podsmażamy je, cały czas mieszając. Wlewamy bulion z warzyw, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i kaszę jaglaną. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i majeranek. Gotujemy na średnim ogniu 30 minut.