1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krupnik jaglany z suszonym grzybem

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Zaobserwowałam w swojej kuchni kilka spektakularnych moli w pełnym locie... Wynurzyły się z szafki i poszybowały ochoczo ku sufitowi. Czyżby oznaka przedwiośnia?!

Szare skrzydła na tle sufitowej bieli zmusiły mnie do działania, a konkretnie do zamachu na mole! Energicznie zabrałam się za przeglądanie stanu torebek i pojemników . Napis „kasza jaglana” pobudził moje smakowe kubki do pracy. Ratując jednocześnie ileś molich istnień... Ten modny produkt przeżywa swoje pięć minut, dlaczego więc nie? Wyszło ZDROWO, smacznie i lekko!

Składniki
kasza jaglana 100 g grzyby leśne suszone 5 sztuk marchew 1 sztuka ziemniaki 2 sztuki szalotka 1 sztuka liść laurowy 1 sztuka świeży majeranek 2 gałązki oliwa EV 1 łyżka bulion warzywny 700 ml sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie. Odcedzamy z wody. Grzyby myjemy i namaczamy w małej ilości wody. Marchew, ziemniaki i szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa, podsmażamy je, cały czas mieszając. Wlewamy bulion z warzyw, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i kaszę jaglaną. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i majeranek. Gotujemy na średnim ogniu 30 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze