Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchennymi drzwiami: Półmisek dojrzałego lata

Składniki:

  • Sałata
  • czerwone i żółte pomidory 5 sztuk
  • figi 2 sztuki
  • prosciutto 100 g
  • mozzarella di bufala
  • Sos
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 150 ml
  • sól morska do smaku
  • posiekane świeże zioła: oregano,bazylia,szałwia 1/2 szklanki

Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety...

Zwłaszcza taki chłodny i deszczowy. Kończy się też mój wakacyjny luz. Zaczynam porządkować wokół siebie różne sprawy. Robię porządki w szafie, w kuchni i na półkach z książkami. Sprawdzam stan spiżarni. Może uda się jeszcze upchnąć tam kilka słoików? Myśli zaczynają krążyć wokół dyni,jarmużu i śliwek. Ale wciąż chce mi się lata. Mam nadzieję,że może jeszcze… Cały czas delektuję się jego smakami. Robię sałatę.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia z oliwą dodałam sól i zioła. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do połączenia się smaków.
  •  Na półmisku ułożyłam plastry dojrzałych pomidorów, figi pokrojone na ćwiartki, plastry prosciutto i kawałki mozzarelli. Całość polałam ziołową oliwą.
  • Podałam z grzankami z bagietki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI