Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Wiosenny krupnik z kaszą jaglaną za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości
  • marchew 2 sztuki
  • ziemniaki 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa EV 1 łyżka
  • koper do podania
  • sól i pieprz do smaku
  • woda źródlana 1 litr

fot. Anna Kamińska
Biorąc pod uwagę ostatni stan pogody, można śmiało powiedzieć, że wiosna rozwija się we właściwym kierunku. Skończyło się wymiatanie resztek śniegu, temperatura radośnie podskoczyła do góry i widać o wiele więcej zielonego. Moja dzika wiśnia sypnęła kwieciem obficie i zaraz zostawi sobie tylko liście. Tulipan przytula się do tulipana i lada dzień rozpoznam kolor każdego z nich. W gniazdach porozsiadało się wszelakie ptactwo tak wygodnie, że zostawia brzydkie ślady byle gdzie , a najchętniej na moich oknach... Jako rekompensata - skoro świt przyjazne trele. W kuchni zaś stawiam na rośliny i raczej na zielone. Wiosenny detoks bardzo mi służy i jest najczęściej zapowiedzią czegoś konkretnego. Ale tymczasem lekko i strawnie, czyli zupa z tego, co było w lodówce...

Wiosenny krupnik z kaszą jaglaną

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cukinię ( moja była eko) myjemy i kroimy w półplasterki.
  • Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy ząbek czosnku.
  • Smażymy  minutę i dokładamy ziemniaki, marchew i cukinię. Mieszamy i podsmażamy wszystko 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy litr wody źródlanej.
  • Gotujemy do czasu kiedy warzywa będą prawie miękkie.Doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą.
  • Na talerze wykładamy kaszę jaglaną, zalewamy zupą i dekorujemy świeżym koprem.
Krupnik podano!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI