Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

kurczaki po chińsku

Składniki:

  • kurczaki (skrzydełka, pałki, udźce) 1,5 kg
  • przyprawa do kurczaka 1 op.
  • sos sojowy 1/2 szklanki
  • rosół lub wywar 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1 szt.
  • imbir mielony 2-3 łyżeczki
  • miód 1 łyzka
  • spirytus lub whisky 5 łyżek


Sposób przygotowania:

Kurczaki, umyć, natrzeć przyprawą i upiec w zamkniętym naczyniu piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Zlać powstały przy pieczeniu sos (nie będzie nam potrzebny do tego dania). Do kurczaków wlać sos przygotowany z pozostałych składników z przepisu (sos sojowy, wywar, spirytus, sok z cytryny, miód, imbir). Piec jeszcze przez ok. 20 minut, bez przykrycia, czasami podlewając sosem.

Podsumowanie

To ulubione danie moich znajomych... jak go nie ma chcą uciekać do domu... Najlepsze są odgrzewane, wówczas sos tak już gęstnieje, że wręcz się karmelizuje... Palce lizać   Małgorzata Kozak

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI