kurczaki po chińsku

reklama

Składniki
  • kurczaki (skrzydełka, pałki, udźce) 1,5 kg
  • przyprawa do kurczaka 1 op.
  • sos sojowy 1/2 szklanki
  • rosół lub wywar 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1 szt.
  • imbir mielony 2-3 łyżeczki
  • miód 1 łyzka
  • spirytus lub whisky 5 łyżek
Sposób przygotowania

Kurczaki, umyć, natrzeć przyprawą i upiec w zamkniętym naczyniu piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Zlać powstały przy pieczeniu sos (nie będzie nam potrzebny do tego dania). Do kurczaków wlać sos przygotowany z pozostałych składników z przepisu (sos sojowy, wywar, spirytus, sok z cytryny, miód, imbir). Piec jeszcze przez ok. 20 minut, bez przykrycia, czasami podlewając sosem.

Podsumowanie przepisu

To ulubione danie moich znajomych… jak go nie ma chcą uciekać do domu…

Najlepsze są odgrzewane, wówczas sos tak już gęstnieje, że wręcz się karmelizuje…

Palce lizać

 

Małgorzata Kozak