Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Marsala – słodkie wino włoskiej Mafii


W 1860 roku w Mesynie odbył się słynny bankiet wydany na rzecz Garibaldiego, który miał wyzwolić Sycylię, ofiarując ją tym samym sycylijskiej mafii. W ramach wdzięczności szefowie ówczesnej mafii przygotowali bohaterowi Marsali bogaty posiłek, który zmienił bieg historii...

Garibaldi planował tuż po wyzwoleniu Sycylii wyruszyć na Rzym i zdobyć Wieczne Miasto. Jednakże już w tamtych czasach zasięg działań i interesów mafii był dość duży, a plany nowego „bohatera” mogły znacząco zagrozić prawdziwym władcom tych terenów. Już w XIX wieku było wiadomo, że ojciec mafii jest też i najlepszym kucharzem. Jeżeli ktoś był doceniany przez niego albo jeżeli zapracował sobie na jego szacunek, dostawał zaproszenie na posiłek, który gotował sam capo. Jedzenie odgrywało już wtedy bardzo ważną rolę w różnych rozgrywkach czy też zakrętach historii dziejów tego – tak naprawdę mało znanego – zjawiska, jakim jest mafia. Wracając do Garibaldiego. Miał tak bardzo rozbuchane ego, że zaproszenie od szefów sycylijskiej mafii na uroczystość na ponad 1200 głów, które oddadzą mu należyty hołd, przekonało go – przełożył swoje plany najazdu na Rzym! Menu – którego część przytaczam poniżej – stanowiło niezaprzeczalną zachętę do tego, by bohater Marsali został w Mesynie aż tydzień, dając podstępnym planom mafii realizować się za jego plecami. Kiedy w końcu najedzony Garibaldi dotarł w okolice Rzymu, wojska z Piemontu zdążyły się rozstawić na Aspromonte, więc bohater został postawiony ze swoimi siłami w niestrategicznej pozycji i zmuszony do poddania. Po tej radosnej uczcie pozostał mu więc jedynie duży niesmak…

Menu bankietu:

  • Szynka wędzona de la Conca d’Oro
  • Włócznik „agghiotta”
  • Dorsz à la Messine
  • Pularda z truflami
  • Udziec z sarny pieczony z nalewką ze śliwek z Agrigente
  • Baranina pieczona w oliwie z oliwek z Caltanissetta
  • Seler, kalafior i karczochy z wody
  • Ser kozi
  • Kremy
  • Lody
  • Torty
  • Pignolata
  • Jabłka pieczone

Wina: Bazzia i Gebbia mocno schłodzone do ryb, Faro i Corvo bardzo wytrawne do mięs i Marsala all uovo do słodkich deserów. O tym, jak bardzo ważne były posiłki w historii włoskiej Mafii już od XIX wieku, możesz się dowiedzieć w książce: „La Mafia se met à table” (Mafia zasiada do stołu) – Jacques Kermoal, Martine Bartolomei. Z niej zostały też zaczerpnięte przytoczone powyżej dane historyczne.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI