Składniki
- makaron muszle 0,5 op
- mięso mielone 0,25 kg
- marchewka 1 sztuka
- cukinia 1 sztuka
- pieczarki 4 sztuki
- cebula 1 mała
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
- pomidory w puszce (krojone) 1 puszka
- czosnek 3 zabki
- cebula 1 duża
- papryka czerwona 0,5 sztuki
- papryka zielona 0,5 sztuki
- ser żółty (tarty) 10 dag
- oregano 1 garść
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente i ostudzić. Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni,dodać utarte na dużych oczkach pieczarki, cukinię, marchewkę, paprykę, cebulę (w zależności od wyboru i dostępności poszczególnych składników). Przyprawić solą, pieprzem bądź dodatkowo ziołami.
Przygotować sos pomidorowy ("dywanik"): podsmażyć pokrojoną dużą cebulę, do cebuli dodać pomidory, posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić sos pieprzem, sola i oregano.
W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, na nim ułożyć muszle napełnione przygotowanym farszem mięsno-warzywnym, posypać startym serem i zapiec w temp. ok 170 stopni przez 10 minut.
Podsumowanie przepisu
Mięsne muszelki to doskonała przekąska zarówno na imieninowe menu jak i na rodzinny obiad.