Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Mięsne muszelki na czerwonym dywanie

Składniki:

  • makaron muszle 0,5 op
  • mięso mielone 0,25 kg
  • marchewka 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka
  • pieczarki 4 sztuki
  • cebula 1 mała
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka)
  • pomidory w puszce (krojone) 1 puszka
  • czosnek 3 zabki
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona 0,5 sztuki
  • papryka zielona 0,5 sztuki
  • ser żółty (tarty) 10 dag
  • oregano 1 garść


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente i ostudzić. Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni,dodać utarte na dużych oczkach pieczarki, cukinię, marchewkę, paprykę, cebulę (w zależności od wyboru i  dostępności poszczególnych składników). Przyprawić solą, pieprzem bądź dodatkowo ziołami. Przygotować sos pomidorowy ("dywanik"): podsmażyć pokrojoną dużą cebulę, do cebuli dodać pomidory, posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić sos pieprzem, sola i oregano. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, na nim ułożyć muszle napełnione przygotowanym farszem mięsno-warzywnym, posypać startym serem i zapiec w temp. ok 170 stopni przez 10 minut.

Podsumowanie

Mięsne muszelki to doskonała przekąska zarówno na imieninowe menu jak i na rodzinny obiad.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI