Roślinożerna Rokicka: kosmicznie dobra zupa kukurydziana z orzechami nerkowca

Michał Kukawski / Bejrut

Świeża kukurydza jest słodka i soczysta. Taka z puszki nie umywa się do smaku ziaren kukurydzy z własnoręcznej obranej kolby. Dlatego póki jest sezon, porzućcie kukurydzę konserwową i cieszcie się prawdziwym smakiem togo złotego warzywa. Kukurydzę często jadamy samą gotowaną na parze lub z grilla. Jej ziarna pięknie komponują się w surówkach. Ja z kolei polecam coś z typowej kuchni amerykańskiej. Pyszną gęstą zupę kukurydzianą.|Świeża kukurydza jest słodka i soczysta. Taka z puszki nie umywa się do smaku ziaren kukurydzy z własnoręcznej obranej kolby. Dlatego póki jest sezon, porzućcie kukurydzę konserwową i cieszcie się prawdziwym smakiem togo złotego warzywa. Kukurydzę często jadamy samą gotowaną na parze lub z grilla. Jej ziarna pięknie komponują się w surówkach. Ja z kolei polecam coś z typowej kuchni amerykańskiej. Pyszną gęstą zupę kukurydzianą.|Świeża kukurydza jest słodka i soczysta. Taka z puszki nie umywa się do smaku ziaren kukurydzy z własnoręcznej obranej kolby. Dlatego póki jest sezon, porzućcie kukurydzę konserwową i cieszcie się prawdziwym smakiem togo złotego warzywa. Kukurydzę często jadamy samą gotowaną na parze lub z grilla. Jej ziarna pięknie komponują się w surówkach. Ja z kolei polecam coś z typowej kuchni amerykańskiej. Pyszną gęstą zupę kukurydzianą.|Świeża kukurydza jest słodka i soczysta. Taka z puszki nie umywa się do smaku ziaren kukurydzy z własnoręcznej obranej kolby. Dlatego póki jest sezon, porzućcie kukurydzę konserwową i cieszcie się prawdziwym smakiem togo złotego warzywa. Kukurydzę często jadamy samą gotowaną na parze lub z grilla. Jej ziarna pięknie komponują się w surówkach. Ja z kolei polecam coś z typowej kuchni amerykańskiej. Pyszną gęstą zupę kukurydzianą.
Gęsta zupa z świeżej kukurydzy z nerkowcami stała się moją ulubioną. Jest słodka i pyszna i sycąca. By lekko złamać jej słodkość, polecam dwa sposoby. Pierwszy dla sympatyków świeżych nut: zioła lub delikatne sosy na bazie ziół z oliwą. A jeśli lubisz ostre akcenty, dodaj pokrojoną papryczkę chilli. Curry i kurkuma idealnie podkreślają nie tylko smak kukurydzy, ale jej piękny żółty kolor. Dzięki orzechom nerkowca zupa ma naprawdę gęstą i kremową konsystencję. Rozpływa się w ustach i pomimo dużej porcji ma się wielką chęć poprosić o dokładkę.

reklama

Składniki
  • kolba kukurydzy 3-4 sztuki
  • orzechy nerkowca namoczone w wodzie 1 kubek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 5-6 ząbków
  • wywar z warzyw 1 litr
  • sok z cytryny z 1/2
  • oliwa
  • kurkuma ¾ łyżeczki
  • curry ½ łyżeczki
  • sól. pieprz , świeże zioła, czerwona papryczka chili
Sposób przygotowania
  • Orzechy nerkowca zalej wodą i pozostaw do namoknięcia przez minimum 2-4 godzin.
  • Kolbę kukurydzy oczyść z zielonych liści. Zetnij z niej ziarna. Najlepiej jest oprzeć kukurydzę o deskę do krojenia i trzymać kolbę na pionowo. Użyj ostrego noża. Krój tuż przy nasadzie ziaren, trzymając nóż lekko pod kątem.
  • Cebulę obierz i posiekaj. Przenieś do garnka z niedużą ilością oliwy i smaż.
  • Czosnek zgnieć i posiekaj, dodaj do cebuli. Dodaj kurkumę i curry. Wymieszaj.
  • Dodaj ziarna kukurydzy. Zalej wszystko bulionem z warzyw i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj około 10 minut na małym ogniu, aż kukurydza nabierze pięknej żółtej barwy.
  • Zdejmij z ognia i dodaj odsączone orzechy i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładne na krem. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody lub bulionu, by rozrzedzić zupę.
  • Dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Do każdej porcji dodaj świeże posiekane zioła lub posiekane ostre papryczki.