Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków

Składniki:

  • schab bez kości 1 kg
  • biała, surowa kiełbasa 3-4 szt.
  • boczek w plastrach ok. 6 szt.
  • jajko 1 szt.
  • bułka tarta ok. 1 łyżki
  • natka pietruszki 1 wiązanka
  • czosnek niedźwiedzi kilka liści
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • suszony majeranek 3 łyżki
  • olej do smażenia do smażenia
  • młody szpinak 1 opakowanie
  • fiołki 1 garść
  • stokrotki do dekoracji


Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15  minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco.


schab pokroiłam w grube plastry i podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam wytopionym tłuszczem ze schabu.

Podsumowanie

Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :)

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI