Kruche Serowo-Waniliowe Rożki z Jabłkami

Po ostatkowych szaleństwach i karnawałowej rozpuście mój żołądek krzyczy: dość! Dość tłustości! Dość nadmiernej słodyczy! Dość! Dość! Dość! I choć pączków i chrustu mam wręcz po dziurki w nosie, to wcale nie oznacza, że rezygnuję z deserów, prawda? Zawsze gdy mam ochotę na coś kruchego, delikatnego i mało słodkiego, mój wybór pada na ten właśnie przepis.|Po ostatkowych szaleństwach i karnawałowej rozpuście mój żołądek krzyczy: dość! Dość tłustości! Dość nadmiernej słodyczy! Dość! Dość! Dość! I choć pączków i chrustu mam wręcz po dziurki w nosie, to wcale nie oznacza, że rezygnuję z deserów, prawda? Zawsze gdy mam ochotę na coś kruchego, delikatnego i mało słodkiego, mój wybór pada na ten właśnie przepis.|Po ostatkowych szaleństwach i karnawałowej rozpuście mój żołądek krzyczy: dość! Dość tłustości! Dość nadmiernej słodyczy! Dość! Dość! Dość! I choć pączków i chrustu mam wręcz po dziurki w nosie, to wcale nie oznacza, że rezygnuję z deserów, prawda? Zawsze gdy mam ochotę na coś kruchego, delikatnego i mało słodkiego, mój wybór pada na ten właśnie przepis.

reklama

Składniki
  • Składniki na ok 40 sztuk:
  • mąka pszenna 250g
  • masło 250g
  • twaróg śmietankowy 250g
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
  • winne jabłka (polecam szarą renetę) 2 szt.
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne masło, cukier waniliowy oraz twaróg i całość siekamy nożem. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • W tym czasie, obieramy jabłka ze skórki, dzielimy je na ćwiartki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Każdą cząstkę kroimy w paseczki.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wycinamy w cieście kółka.
  • Na środku każdego kładziemy kawałek jabłka, a brzegi zlepiamy, podobnie jak przy pierogach.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze ciasteczka, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.