Pyszne domowe gofry

Kto nie lubi gofrów, ręka w górę! Ja uwielbiam! Moje dziecko też wprost przepada, więc rozkosznie folgujemy sobie od czasu do czasu. Wyciągamy starą, żeliwną gofrownicę i.. hurtowo wypiekamy złociste serducha. |Kto nie lubi gofrów, ręka w górę! Ja uwielbiam! Moje dziecko też wprost przepada, więc rozkosznie folgujemy sobie od czasu do czasu. Wyciągamy starą, żeliwną gofrownicę i.. hurtowo wypiekamy złociste serducha.
Klucz do sukcesu stanowi ciasto, a autorką przepisu na nie jest – Mistrzyni Gofrowej Ceremonii – moja przyjaciółka – Wiola W. Mogę ręczyć, że gdy raz spróbujecie, nie będziecie chcieli już żadnych innych.

reklama

Składniki
  • Składniki na porcję, która nasyci lubiącą gofry 4-osobową rodzinę
  • mąka pszenna 500 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier + do smaku, nieco cukru z wanilią 1/2 szklanki
  • jaja 2 szt.
  • masło 1/3 kostki
  • woda 1i 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
  • Masło roztapiamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.
  • Do miski wsypujemy mąkę,  proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. Wlewamy wodę i miksujemy.
  • Następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.
  • Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak na placki.
  • Wypiekamy w gofrownicy do osiągnięcia pożądanego stopnia rumianości. Gorące goferki wykładamy na metalową kratkę, żeby nie stały się gumiaste.
  • Nie należy układać ich jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami.