Wołowina po burgundzku

reklama

Składniki
  • – 1 kg wołowiny (najlepiej rozbratel, udziec lub łopatka) – 5-6 plastrów surowego boczku – 2 marchewki – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 30 dkg pieczarek – dobrej jakości, wytrawne, czerwone wino, najlepiej oczywiście burgundzkie, ale ja dałam np.to z Bordeaux – bulion wołowy – 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego – oliwa z oliwek – bukiet garni: liść laurowy, tymianek, pietruszka – sól, pieprz
Sposób przygotowania
  • Wołowinę pokrój w kostki o wielkości ok. 4-5 cm. Plastry surowego boczku również na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek a następnie wołowinę. Zrób to partiami. Wołowina powinna się podsmażyć a nie oddać cały smak i gotować się.
  • Tak przygotowane kawałki mięsa przerzuć do naczynia żaroodpornego. Teraz dodaj po prostu marchew w większych kawałkach, cebule i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przypraw solą, pieprzem i bukietem garni. Zalej całość wywarem wołowym i winem, tak aby mięso całkowicie się pokryło.
  • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury ok 170 stopni na 3 h. Po tym czasie wołowina będzie się nieziemsko rozpadać.

Zapraszam na blog: garspiewawkuchni.blogspot.com

Podsumowanie przepisu

Przepis pochodzi z mojego bloga „Gar śpiewa w kuchni” garspiewawkuchni.blogspot.com