Składniki
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- jajko
- 600 ml śmietany
- sos serowy np. Tarsmak
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Dynię obrać, usunąć pestki, włóknisty środek i pokroić w plastry.
- Ugotować ziemniaki, pokroić je w talarki.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami, rozpoczynając od warstwy ziemniaków.
- Na koniec polać śmietaną rozmąconą z jajkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 60 minut w 180°C, przy czym ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.
- Polać sosem serowym Tarsmak, podawać od razu po przygotowaniu.
Podsumowanie przepisu
Zapiekanka dyniowa z sosem - idealna dla całej rodziny!