Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i imbirem

Składniki:

  • marchewka 1 kg
  • cebula 3 sztuki
  • imbir 30 g
  • masło 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • wywar warzywny 1,5 l
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni, crema di balsamico

22 kwietnia 2013 Kuchnia, Przepisy użytkowników Ewa

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać i pokroić w kostkę lub talarki.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i odłożyć na bok, a pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok.
Podgrzać wcześniej przygotowany wywar i trzymać go na małym ogniu.
W garnku o grubym dnie (na tyle dużym, żeby zmieściła się cała zupa) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać masło i poczekać, aż zacznie się pienić.
Dodać cebulę i podgrzewać 3-4 minuty, aż się zeszkli.
Dodać imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko razem przez 2 minuty.
Dolać sok wyciśnięty z całej pomarańczy.
Zawartość garnka zalać wywarem.
Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut).
Poczekać, aż zupa trochę ostygnie i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ponownie podgrzać i sprawdzić pod kątem przyprawienia.

Propozycja podania:
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Kromki chleba natrzeć oliwą z pestek dyni i zapiekać w nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez 3-5 minut.
Zupę rozlać do misek. Na środku zrobić kleks z jogurtu greckiego. Polać kilkoma kroplami crema di balsamico. Posypać uprażonymi pestkami dyni i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Podawać z gorącymi grzankami.

Podsumowanie

Przepyszna zupa, której kolor cieszy oko, a smak - podniebienie. Połączenie marchewki z imbirem i pomarańczą daje bardzo ciekawy rezultat. Smak waha się pomiędzy słodkim a kwaśnym, a dzięki dodatkowi pieprzu wyczuwalna jest także nutka ostrości, która przebija się przez delikatniejsze smaki.

POLECANE KSIĄŻKI