Makaron z ciecierzycą i pomidorami

Jasmeen 

Ciecierzyca wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii oraz bobik, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wśród nich znajdziemy również fasolę, soczewicę, soję oraz groch. To nie tylko zdrowe, ale i smaczne produkty, z których można przygotować wspaniałe dania.

Makaron z ciecierzycą i pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie cieciorki marki Jasmeen
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 400 g makaronu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i dodajemy curry, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu. Dorzucamy pomidory z puszki, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i gotowy makaron. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, a przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.