Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Muffinki ze szpinakiem na drugie śniadanie

Składniki:

120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
30 ml oleju rzepakowego
125 ml naturalnego jogurtu
100 g pokrojonej w kostkę fety*


Dodatkowo: 1 szklanka soku jabłkowego


26 października 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Duży odsetek dzieci, odwzorowując nawyki rodziców, nie je śniadań przed wyjściem do szkoły, a drugie śniadanie to często produkt kupiony gdzieś na szybko. Co przygotować dziecku na drugie śniadanie?ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

Drugie śniadanie pakowane dziecku do tornistra nie musi być nudne i nie muszą to być różne wariacje kanapki z wędliną lub serem. By zapakowany dziecku posiłek nie wylądował w koszu, warto dostosować go do preferencji smakowych dziecka i pamiętać o atrakcyjniej formie podania. Oto przepis autorstwa dietetyk Zuzanny Anteckiej, ekspertki kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.

 


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180C. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem. Ser feta pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i szybko przemieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek (do ¾ wysokości), w każdą muffinkę wcisnąć kilka kostek sera Feta. Piec ok. 25 minut.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI