Muszle nadziewane dynią i szpinakiem

fot.Anna Kamińska

Ostania dynia zabrana do kuchni, bo ma się zacząć poważny chłód i szron…
Jak zwykle powątpiewam w pogodowe prognozy i liczę nie wiadomo na co w końcu listopada! Wiadomo – liczę na zmianę klimatu, o czym trąbi się w każdym sezonie na zimę. Nie mam szans jednak dotrwać do takiej zmiany – na lato w zimie albo chociaż na wiosnę. Pomarzyć jednak to dobrze jest i zdrowo dla psychicznej równowagi. Ale, wracając do dyni, to najpierw przerobiłam ją na purée, a potem część purée poszła do muszli. Okazało się, ze taka dynia ocieplić może nie jeden pogodowy dylemat…

reklama

Muszle nadziewane dynią i szpinakiem z parmezanem i pomidorowym sosem
Składniki:

  • makaronowe włoskie muszle 14 sztuk
  • pieczone purée z dyni 300 g
  • liście szpinaku 300 g
  • szalotka 1
  • ząbki czosnku 3
  • tarty imbir 1 łyżka
  • kumin w proszku 1 łyżeczka
  • chili w proszku 1 łyzeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa EV 2 łyżki

Sos pomidorowy: pomidory pelati bez skóry 1 puszka, czosnek 2 ząbki, liście bazylii 5, oliwa EV 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan 3 łyżki – do posypania

Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek – 1 minutę. Dodajemy pomidory i gotujemy je aż powstanie gęsty sos. Dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek siekamy.Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy szalotkę i czosnek. Blanszujemy 2 minuty. Wsypujemy chili, kumin i tarty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy szpinak i mieszając drewnianą łyżką podgrzewamy, aż będzie miękki – ok 10 minut. Purée dyniowe przekładamy do miski, dodajemy szpinak z patelni razem ze wszystkimi dodatkami. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.
Podsmażamy razem 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy szpinak i mieszając drewnianą łyżką podgrzewamy, aż będzie miękki – ok 10 minut. Zagotowujemy 3 litry wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i wrzucamy muszle. Gotujemy je 8 minut i odcedzamy na sicie. Przelewamy zimną wodą i każdą muszlę napełniamy farszem dyniowo-szpinakowym. Układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Podajemy gorące.