Ostre krewetki z patelni

fot. Anna Kamińska

Wreszcie styczeń pokazał swój charakter i pogoda stała się bardziej zimowa. Wprawdzie mróz jest niewielki, ale zawsze. Na niebie pojawiło się słońce zamiast rozmazanych chmur i stała się jasność. Nawet ptaki w moim ogrodzie zauważyły dyndające kawałki słoniny i kule z ziaren. Kłóciły się dzisiaj z rana o dostęp do jadła. Ich radosne ćwierkania były dla mnie dowodem, że świat ożył. W kuchni mam sezon korzeniowy, ale sięgam też po rozgrzewające akcenty. Jest zdecydowanie entuzjastycznie.

reklama

Ostre krewetki z patelni

Składniki:

  • krewetki świeże królewskie -6 sztuk
  • czerwone chili – 1/2 strąka
  • natka pietruszki – 1 łyżki
  • miodu – 1/2 łyżeczki
  • masło klarowane- 1 łyżka
  • sól morska- do smaku

Przygotowanie: Krewetki obieram z pancerzy, zostawiając ogonki, wyciągam ze środka nitkę jelitową, płuczę je i osuszam na kuchennym ręczniku. Chili kroję na mniejsze kawałki, natkę siekam. Na patelnię wykładam masło i rozgrzewam je dość mocno. Układam krewetki. Dodaję miód, chili i potrząsam patelnią, aby krewetki się zrumieniły. Wrzucam natkę, mieszam i zestawiam z ognia. Solę i podaję z bagietką na zakwasie.