Pieczona aromatyczna gęś

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 4 uda gęsie, kilka ziaren kardamonu, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 goździków, 4 łyżki masła, 3–4 liście laurowe, łyżeczka majeranku, 2 pomarańcze, 2 łyżki kandyzowanej papai, 2 łyżki kandyzowanych ananasów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki żurawin. Czas przygotowania: 1,5 godziny (dodatkowo dzień na rozmrożenie i marynowanie mięsa)

reklama

Zamrożone mięso opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Kardamon (ziarna rozgnieść i wydobyć nasiona), sól, pieprz, posiekany imbir, cynamon, goździki utrzeć w moździerzu. Natrzeć mieszanką gęsie uda, zawinąć w folię i rozmrażać przez cały dzień w lodówce. Następnego dnia rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć uda skórą do dołu i smażyć, aż się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać szklankę wody i wstawić je do piekarnika. Uda położyć na kratce nad wodą, tak by do niej nie dosięgały, wcześniej posypać majerankiem, dodać liście laurowe, pomarańcze pokrojone w półplastry oraz papaję, skórkę pomarańczową, żurawiny i ananasy. Mięso obłożyć pozostałym masłem, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C około 2 godzin. W międzyczasie często polewać wytworzonym w naczyniu płynem. Można podawać z sałatką i sosem żurawinowym (przepis „Sałatka z sosem żurawinowym”).

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »