Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Pieczona aromatyczna gęś

Składniki na 4 porcje: 4 uda gęsie, kilka ziaren kardamonu, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 goździków, 4 łyżki masła, 3–4 liście laurowe, łyżeczka majeranku, 2 pomarańcze, 2 łyżki kandyzowanej papai, 2 łyżki kandyzowanych ananasów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki żurawin. Czas przygotowania: 1,5 godziny (dodatkowo dzień na rozmrożenie i marynowanie mięsa)

Zamrożone mięso opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Kardamon (ziarna rozgnieść i wydobyć nasiona), sól, pieprz, posiekany imbir, cynamon, goździki utrzeć w moździerzu. Natrzeć mieszanką gęsie uda, zawinąć w folię i rozmrażać przez cały dzień w lodówce. Następnego dnia rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć uda skórą do dołu i smażyć, aż się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać szklankę wody i wstawić je do piekarnika. Uda położyć na kratce nad wodą, tak by do niej nie dosięgały, wcześniej posypać majerankiem, dodać liście laurowe, pomarańcze pokrojone w półplastry oraz papaję, skórkę pomarańczową, żurawiny i ananasy. Mięso obłożyć pozostałym masłem, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C około 2 godzin. W międzyczasie często polewać wytworzonym w naczyniu płynem. Można podawać z sałatką i sosem żurawinowym (przepis „Sałatka z sosem żurawinowym”).


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI