Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pekan

Składniki:

1 mała dynia Hokkaido
0,5 kg brukselki
75 g orzechów Pecan Bakalland
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
sól i pieprz do smaku

12 marca 2017 Przepisy redakcja
Bakalland
W marcu jak w garncu - mówi przysłowie. Choć więc od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko 10 dni, zima może jeszcze dać się we znaki. To trudny okres dla organizmu, więc pamiętajmy, aby go dodatkowo nie wychładzać. W diecie nadal powinny dominować gorące potrawy. 

Warzywa powinny być obecne na naszych talerzach o każdej porze roku. Zanim pojawią się nowalijki, pozostają nam jarzyny z poprzedniego sezonu. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują wiele wartości odżywczej. Bruksela jest doskonałym źródłem witaminy C, a orzechy pekan mają poza tym dużo witaminy E oraz wapń i żelazo. Oto przepis na połączenie ich w odżywcze danie warzywne.


Sposób przygotowania:

Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI