Ziemniaki najczęściej jemy gotowane lub grillowane, ale dzięki odpowiednim dodatkom można znacznie wzbogacić ich smak.
Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. I dobrze, bo zawiera dużo witaminy C (więcej niż np. jabłka) oraz jest małokaloryczne. Można go przygotowywać na różne sposoby, oto prosty przepis na pieczone ziemniaki.
Składniki
½ kg ziemniaków
300 g kremowego serka
szczypiorek, bazylia
dressing jogurtowy marki Kühne
sólSposób przygotowania
Podgotuj ziemniaki przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie zawiń każdego ziemniaka oddzielnie folią aluminiową i połóż w grillowym żarze na ok. 30 minut. Serek wymieszaj z 5 łyżkami dressingu jogurtowego, dodaj posiekany szczypiorek i bazylię. Kiedy ziemniaki będą gotowe podawaj je z przygotowanym dipem.