Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi

californiaprunes.pl

Cukinie zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych a przy tym są niskokaloryczne. Mogą być składnikiem różnych potraw. Jak przygotować placki z cukinii?

reklama

Składniki

2 średnie cukinie ok. 60 dkg
1 większy ziemniak
3 łyżki mąki orkiszowej
15 dkg śliwek kalifornijskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła miękkiego
1 łyżeczka soli
pieprz (opcjonalnie)
olej do smażenia
ręcznik papierowy do odsączania

Sposób przygotowania

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.