Placki ziemniaczane to proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które można podawać z różnymi składnikami, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.
Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli. Najczęściej jadamy je z dodatkiem kwaśnej śmietany, bryndzy, gziku, cukru czy twarogu. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować nowego pysznego połączenia, to warto przygotować do nich krem z kukurydzy.
Składniki
1 puszka kukurydzy marki Sandra
1 kg obranych ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżki słodkiej papryki
½ łyżki kuminu
¼ łyżki ostrej papryki
¼ mielonej kolendry
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia Sposób przygotowania
Na tarce o małych oczkach trzemy obrane ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i pieprz, a następnie całość mieszamy. Powstałą masę odkładamy do lodówki. Następnie do nowego naczynia wsypujemy odcedzoną kukurydzę, słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy i skrapiamy sokiem z limonki. Powstały krem podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy z lodówki masę i formujemy z niej placki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i podajemy polane kremem z kukurydzy.