Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pudding świąteczny


123rf.com
Składniki dla 4 osób: 50 g ciepłego rozpuszczonego masła, 100 g brązowego cukru, 50 g mąki pszennej, 75 g rozkruszonego miąższu z chleba, 80 g rodzynek, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych fig, 50 g suszonych moreli, 50 g kandyzowanych wiśni, 2 pełne łyżki melasy, 2 jajka, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 100 ml soku jabłkowego, 50 ml brandy

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce zgodnie z kolejnością podaną powyżej. Żaroodporną miskę, w której będziemy gotować pudding, smarujemy masłem i wkładamy do niej uprzednio przygotowaną masę. Przykrywamy folią aluminiową i obwiązujemy dokładnie sznurkiem, aby do puddingu nie dostała się woda. Na ogień wstawiamy garnek razem z miską. Zalewamy wodą do połowy jej wysokości i gotujemy 5 godzin, co jakiś czas dolewając ciepłej wody. Pudding najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub masłem rumowym. To świąteczne danie typowe dla Wielkiej Brytanii. Warto je zrobić według tradycyjnej receptury i cieszyć się jego aromatycznym i intensywnym smakiem.



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI