Wigilijne kluski z makiem i bakaliami mojej Babci za kuchennymi drzwiami

Wir przedświątecznych przygotowań za nami.
W domu roznoszą się zapachy świerku i korzeni.
Na choince wszystkie kolory tęczy.
Kolędy same cisną się na usta.
Z radia dochodzi tradycyjne Marry Christmas.
Uszka kąpią się w barszczu, a karp w galarecie.
Zaraz rozpakujemy prezenty.
Ale przedtem zjedzmy jeszcze kluski z makiem!|Wir przedświątecznych przygotowań za nami.
W domu roznoszą się zapachy świerku i korzeni.
Na choince wszystkie kolory tęczy.
Kolędy same cisną się na usta.
Z radia dochodzi tradycyjne Marry Christmas.
Uszka kąpią się w barszczu, a karp w galarecie.
Zaraz rozpakujemy prezenty.
Ale przedtem zjedzmy jeszcze kluski z makiem!|Wir przedświątecznych przygotowań za nami.
W domu roznoszą się zapachy świerku i korzeni.
Na choince wszystkie kolory tęczy.
Kolędy same cisną się na usta.
Z radia dochodzi tradycyjne Marry Christmas.
Uszka kąpią się w barszczu, a karp w galarecie.
Zaraz rozpakujemy prezenty.
Ale przedtem zjedzmy jeszcze kluski z makiem!

reklama

Sposób przygotowania
  • Mak namoczyć na noc w mleku.
  • Durszlak wyłożyć gęstą gazą i przełożyć mak. Zostawić do odsączenia (nawet na cały dzień), potem przekręcić go dwa razy przez maszynkę.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i miód. Dodać wszystkie bakalie i orzechy i podgrzewać na małym ogniu 15 minut. Dodać mak. Wymieszać i dalej trzymać na małym ogniu około 25 minut, cały czas mieszając, aby mak się nie przypalił.
  • Makaron ugotować al dente w lekko posolonym wrzątku.
  • Odcedzić i delikatnie wymieszać z makiem i bakaliami. Odstawić na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
  • Podać na wigilijny deser.