Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
24 listopada 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Sajgonki z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka, ogórek, 2 cebule, 2 marchewki, 100 g kiełków fasoli, pęczek natki pietruszki, 3 łyżki czarnuszki, 2-cm korzeń świeżego imbiru, po łyżce sosu sojowego i sosu Worcestershire, 1/2 łyżeczki sosu tabasco, opakowanie papieru ryżowego, olej do głębokiego smażenia. Czas przygotowania: 50 min

Mięso kurczaka pokroić na cienkie plasterki, cebule w piórka, ogórka, imbir i marchewkę w zapałkę. Podgrzać 2 łyżki oliwy w woku. Wrzucić pokrojone mięso, ogórka, marchewkę, cebulę, kiełki fasoli, imbir i, mieszając, powoli dodawać sosy. Smażyć ok. 10 min. Na koniec posypać posiekaną pietruszką i wymieszać. Każdy arkusz papieru ryżowego wkładać na ok. 1–2 min do miski z ciepłą wodą. Gdy zmięknie, rozłożyć na desce do krojenia, na środek nałożyć farsz i zwijać sajgonki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brzegi posmarować opuszkiem palca namoczonym w wodzie, by się łatwiej skleiły. Oliwę rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni C. Wrzucony kawałek, np. marchewki, powinien spowodować gwałtowne wrzenie oliwy. Wkładać sajgonki na głęboki wrzący tłuszcz, gdy zaczną brązowieć, wyjmować i wykładać na papier kuchenny, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno posypane czarnuszką.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI