Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Soljanka


1 stycznia 2013 Przepisy Piotr Bruś-Klepacki
(10 porcji) 3 obrane marchewki 2 obrane korzenie pietruszki ½ obranego korzenia selera ½ cebuli 2 ząbki czosnku 750g szpondra wołowego 150 g czarnych oliwek 200 g ogórków kiszonych 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sól i pieprz

Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę czosnek, szponder wołowy, ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do garnka. Zalewamy zimną woda i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Następnie wywar przecedzamy. Mięso wołowe i marchewkę odkładamy do późniejszego wykorzystania. Garnek z wywarem wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy oliwki i ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodajemy ogórka kiszonego i koncentrat. Gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Soljanke podajemy z kawałkami marchewki oraz mięsa z wywaru.  Jako dodatek możemy podać kwaśną śmietanę i cytrynę.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI