Soljanka

(10 porcji)

reklama

3 obrane marchewki

2 obrane korzenie pietruszki

½ obranego korzenia selera

½ cebuli

2 ząbki czosnku

750g szpondra wołowego

150 g czarnych oliwek

200 g ogórków kiszonych

2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Sól i pieprz|(10 porcji)

3 obrane marchewki

2 obrane korzenie pietruszki

½ obranego korzenia selera

½ cebuli

2 ząbki czosnku

750g szpondra wołowego

150 g czarnych oliwek

200 g ogórków kiszonych

2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Sól i pieprz
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę czosnek, szponder wołowy, ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do garnka. Zalewamy zimną woda i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Następnie wywar przecedzamy. Mięso wołowe i marchewkę odkładamy do późniejszego wykorzystania. Garnek z wywarem wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy oliwki i ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodajemy ogórka kiszonego i koncentrat. Gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Soljanke podajemy z kawałkami marchewki oraz mięsa z wywaru.  Jako dodatek możemy podać kwaśną śmietanę i cytrynę.