Szpinakowe kluski śląskie z omastą z oleju rzepakowego

Składniki:
1kg ziemniaków ugotowanych w łupinach w Vita Cuisine Gourmand
mąka ziemniaczana
1 jajo
1 łyżeczka soli
500g szpinaku
olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 mała cebulka
1 garść koperku
4 plastry boczku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

reklama

Ziemniaki ugotuj w łupinach. Możesz to zrobić w urządzeniu. Gdy wystygną i odparuje z nich woda obierz je ze skóry. Następnie przepuść przez praskę i włóż do miski.

Szpinak zblanszuj pod koniec gotowania ziemniaków. Zmiksuj blenderem na masę i odcedź z nadmiaru wody. Uklep z wierzchu i podziel całą masę na cztery. Jedną część wyjmij, a powstałe zgłębienie uzupełnij mąką ziemniaczaną. Do masy wbij jajo. Wyrób na masę i przypraw solą i pieprzem.

Z masy formuj kulki, spłaszczaj i rób wgłębienie w każdej. Koszyk do parowania posmaruj lekko olejem i ułóż kluski. Każdą partię klusek gotuj w czasie 5-10 minut.

W rondelku obok podgrzej olej rzepakowy z boczkiem i posiekaną cebulką. Na koniec dodaj koperek.

Omastę przypraw solą i pieprzem. Polej gotowe kluski.

Danie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która należy do przeciwutleniaczy przedłużających młodość, poprawiających odporność oraz nadających zdrowy wygląd skórze.

Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla