Toskańska zupa pomidorowa

Bulion warzywny -1 litr, Koncentrat Pudliszki z bazylią (80 g) 4 łyżki,
Pomidor świeży – 1 szt., Duża cebula – 1 szt., Czosnek – 2 ząbki, Liście bazylii – 8 szt.,
Cukier (20g) – 1 łyżka, Sól, pieprz,
Ciabata lub chleb żytni 3 kromki,
Oliwa z oliwek do smażenia,
Oliwa z oliwek extra vergine (40 ml) – 2 łyżki,

Pociętą w kostkę cebulę rumienimy w garnku na oliwie, dodajemy czosnek posiekany i koncentrat pomidorowy oraz cukier. Smażymy ok. 3-5 min. Następnie zalewamy bulionem. Do bulionu dodajemy grzanki z chleba, które wcześniej przygotowujemy w tosterze, opiekaczu ewentualnie na patelni, i gotujemy ok. 20 min. Całość przecieramy i doprawiamy do smaku. Zupę posypujemy pomidorami pociętymi w kostkę (bez skórki i pestek), liśćmi bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek. Do dekoracji można użyć śmietany i kremu balsamicznego.  

reklama