Szczególnie jesienią, gdy świeżych i pełnych witamin warzyw jest jak na lekarstwo, warto poeksperymentować i uczynić buraka bohaterem naszego menu. Tosty XXL z aksamitnym hummusem z buraka i kaparami to ciekawy pomysł na lekkie, ale pożywne śniadanie lub kolację.
Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie jesienią, gdy świeżych i pełnych witamin warzyw jest jak na lekarstwo, warto poeksperymentować i uczynić buraka bohaterem naszego menu.
Tosty XXL z aksamitnym hummusem z buraka i kaparami to ciekawy pomysł na lekkie, ale pożywne śniadanie lub kolację. Autorem tego oryginalnego przepisu jest Robert Muzyczka – ekspert kulinarny Dan Cake i szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na 4 porcje:
- chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
- czerwone buraki - 2 średnie sztuki
- biała ciecierzyca z puszki – 250 g
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- tymianek suszony – 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- kapary marynowane – 1 łyżka
- jajka – 4 sztuk
Przygotowanie: Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami. Smacznego!