Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

reklama

Składniki
  • mięso wieprzowe 500 g pokrojonego w kostkę
  • ananas pokrojony w kostkę 250 g
  • papryka zielona, czerwona i zółta pokrojona w kostkę
  • cebula pokrojona w kostkę jedna szutka
  • czosnek drobno posiekany 2 łyżki
  • imbir drobno posiekany 1 łyżka
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa, sól do smaku
Sposób przygotowania

Zagotować sok pomidorowy wraz z wywarem z kurczaka i sokiem z anansa. Dodać brązowy cukier, ocet, sos sojowy, dodać szczyptę soli i gotować około 5 miniut. Następnie lekko zagęścić mąką ziemniaczaną.

Wieprzowinę przyprawić solą do smaku następnie delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złocisty kolor (lub dla lepszego efektu w frytkownicy).

Podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, dodać ananas pokrojony w kostkę oraz paprykę. Dodać wcześniej obsmażoną wieprzowinę oraz sos słodko-kwaśny delikatnie gotować przez 5-8 minut ciągle mieszając. Podawać z ryżem.

 

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski.

 

Sos słodko – kwaśny 

2 l wywaru z kurczaka

1 l soku ananasowego

2 l soku pomidorowy

2 łyżka brązowego cukru

4 łyżki chińskiego octu

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej