1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki
  • mięso wieprzowe 500 g pokrojonego w kostkę
  • ananas pokrojony w kostkę 250 g
  • papryka zielona, czerwona i zółta pokrojona w kostkę
  • cebula pokrojona w kostkę jedna szutka
  • czosnek drobno posiekany 2 łyżki
  • imbir drobno posiekany 1 łyżka
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa, sól do smaku
Sposób przygotowania
Zagotować sok pomidorowy wraz z wywarem z kurczaka i sokiem z anansa. Dodać brązowy cukier, ocet, sos sojowy, dodać szczyptę soli i gotować około 5 miniut. Następnie lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. Wieprzowinę przyprawić solą do smaku następnie delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złocisty kolor (lub dla lepszego efektu w frytkownicy). Podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, dodać ananas pokrojony w kostkę oraz paprykę. Dodać wcześniej obsmażoną wieprzowinę oraz sos słodko-kwaśny delikatnie gotować przez 5-8 minut ciągle mieszając. Podawać z ryżem.  
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski.   Sos słodko - kwaśny  2 l wywaru z kurczaka 1 l soku ananasowego 2 l soku pomidorowy 2 łyżka brązowego cukru 4 łyżki chińskiego octu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze