Wino gronowe

Dojrzałe winogrona, drożdże winne, 3 kg cukru, ok. 30 l wody oligoceńskiej lub wody ze studni|Dojrzałe winogrona, drożdże winne, 3 kg cukru, ok. 30 l wody oligoceńskiej lub wody ze studni
Obrać kulki winogron, utłuc je tłuczkiem w dużym garnku. Całość wraz ze skórkami i pestkami wlać do balona. Konieczny jest balon z szerokim otworem. Zgodnie z instrukcją na drożdżach winiarskich, 3–4 dni wcześniej przygotować drożdże. Butelkę o pojemności 0,25 l zalać do połowy wodą, dodać łyżeczkę cukru i pożywkę do drożdży, wymieszać, przykryć gazą, by zabezpieczyć drożdże przed muszkami octówkami i odstawić na 3–4 dni. Po tym czasie drożdże „ruszą” i wtedy należy wlać je do balona razem z utłuczonymi owocami. Następnie odstawić go do fermentacji w ciepłym pomieszczeniu na 2–3 dni. Otwór ponownie zamknąć gazą. Po 2–3 dniach wylać zawartość balona do dużego garnka i dłońmi mocno odcisnąć utłuczone owoce, oddzielając w ten sposób skórki i pestki od już lekko sfermentowanego płynu. Potem, używając lejka i sita, wlać płyn do balonu, odcedzając pozostałości skórek i pestek na sicie. Balon zamknąć korkiem z rurką do fermentacji i odstawić. Gdy wino przestanie fermentować, ściągnąć przez rurkę wino, zlać mętne pozostałości po fermentacji z dna balonu, a następnie ponownie wlać do niego zlane wino. Po roku można przelać je do butelek, tak jak poprzednio używając rurek do ściągania wina. W butelkach wino może stać ok. 2 lat. Po tym czasie ponownie należy je ściągnąć rurką (by nie zmieszać mętnych osadów na dnie), osad wylać, a wino ponownie zakorkować i odstawić na 2–3 lata. Przepyszne.

reklama